Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ο Άγιος Βασίλης και η Θεωρία της Σχετικότητας


Ο Άγιος Βασίλης και η Θεωρία της Σχετικότητας

Ο Άγιος Βασίλης όλοι ξέρουμε ότι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς καταφέρνει και μοιράζει τα δώρα στα “καλά” παιδιά της Γης . Μπορεί ο Άγιος να γλιτώσει απ΄τους νόμους της Φύσης και της Φυσικής ; Όχι βέβαια! Η επιστήμη θα απαντήσει στα πιο σημαντικά ερωτήματα, σχετικά με την αποστολή του Άγιου!

1. Το χρώμα της στολής του Άγιου Βασίλη είναι πράγματι το κόκκινο;

Κατηγορηματικά όχι! Συνήθως τον Άγιο Βασίλη τον σκεφτόμαστε με κόκκινα ρούχα, αλλά κάποιοι λαοί τον φαντάζονται με μπλε (εικόνα 1). Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση! Λόγω του φαινομένου Doppler (εικόνα 2), το φως που εκπέμπεται από σώματα που απομακρύνονται με μεγάλη ταχύτητα από εμάς μετατοπίζεται προς το ερυθρό, ενώ σώματα που μας πλησιάζουν εκπέμπουν φως μετατοπισμένο προς το ιώδες . Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι σχεδιάζουμε τον “κόκκινο” Άγιο Βασίλη σ’ ένα έλκηθρο που απομακρύνεται από εμάς!

2. Πόσο χρόνο αφιερώνει ο Άγιος Βασίλης στο σπίτι κάθε παιδιού που αφήνει δώρο;

Να δεχτούμε κατ΄αρχήν ότι ο Άγιος Βασίλης δίνει από ένα δώρο σε όλα τα παιδιά της Γης (μακάρι να συνέβαινε κάτι τέτοιο!) , ο αριθμός των οποίων ανέρχεται γύρω στα 2 δισεκατομμύρια . Δεχόμαστε, επίσης, ότι όλα αυτά τα παιδιά είναι “καλά”, συνεπώς υπάρχουν στην λίστα του .

Αν ο Άγιος εργάζεται ένα 8-ωρο, τότε με μια απλή διαίρεση :

28.800 δευτερόλεπτα / 2.000.000.000 παιδιά = περίπου 15 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου για κάθε παιδί !

Γι αυτό και δεν έχουμε ποτέ “συλλάβει” τον Άγιο σπίτι μας : ο άνθρωπος μπορεί να αντιλαμβάνεται 30 εικόνες το δευτερόλεπτο, δηλαδή ένα καρέ κάθε 33 χιλιοστά του δευτερολέπτου . Ε, δεν προλαβαίνουμε να τον πάρουμε χαμπάρι! Μέχρι εμείς να προλάβουμε να δούμε κάτι, έχει ήδη επισκεφτεί περίπου 2.000 παιδιά!

3. Είναι ο Άγιος Βασίλης τόσο χοντρός, όσο τον φανταζόμαστε;

Σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας του Einstein, η μεγαλύτερη ταχύτητα που υπάρχει στη φύση είναι η ταχύτητα του φωτός . Καθώς αυξάνεται η ταχύτητα του σώματος, αυξάνεται η αδρανειακή μάζα του, ώστε να μη φτάσει ποτέ την ταχύτητα του φωτός, κατά έναν παράγοντα γ :

γ = 1 / √ 1 - ( V2 / c2 )

Ας υποθέσουμε ότι ο Άγιος, όπως όλοι οι καθώς πρέπει Άγιοι, είναι αδύνατος, με μια μάζα ηρεμίας 70kg και ας πούμε ότι για να εξυπηρετήσει όλα τα παιδιά κινείται με μια τεράστια ταχύτητα που πρέπει να φτάνει το 99% της ταχύτητας του φωτός c , άρα υπολογίζουμε ότι γ=7 , κι έτσι η αδρανειακή του μάζα γίνεται περίπου : 500 kg! Συνεπώς, δεν πρέπει να τον παρεξηγούμε, σχετικιστικά φαίνεται να είναι σχεδόν μισό τόνο χοντρός, ενώ ακίνητος είναι αδύνατος!

4. Σε πόση ώρα έχει ολοκληρώσει την διανομή των δώρων ο Άγιος Βασίλης;

Ας υποθέσουμε ότι για εμάς χρειάζεται 8 ώρες να ολοκληρώσει την αποστολή του . Σύμφωνα με τη θεωρία της Σχετικότητας, για το κινούμενο σώμα ο χρόνος διαστέλλεται, δηλαδή τα ρολόγια πηγαίνουν πιο αργά, κατά τον παράγοντα γ , που υπολογίστηκε πριν γ=7, άρα για τον Άγιο το ταξίδι φαίνεται να κρατάει περίπου : 8 / 7 = 1 ώρα και 8 λεπτά περίπου . Έτσι εξηγείται πώς αντέχει και τόσους αιώνες! Ο χρόνος κυλάει πιο αργά γι αυτόν! Μια χαρά δηλαδή!

-----------------------------------------------------

Κάποιοι κακόπιστοι διαδίδουν διάφορες αντιδραστικές θεωρίες για δώρα απ΄ τους γονείς και τέτοιες σαχλαμάρες . Η σύγχρονη Φυσική αποδεικνύει και αποκαθιστά, όμως, όλη την επιστημονική αλήθεια..

Το διαβάσαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου